Šole imajo okna - zato ne potrebujejo rekuperacije?

Nedolgo nazaj se je na Twitterju pojavil zapis poslanke državnega zbora, ki trdi, da jim nasprotna politična opcija že ne bo prodajala rekuperacije in delala levega biznisa v javnem sektorju, ker imajo šole — okna.


Kot da imamo po novem tudi levi zrak, ki nesramno vdira v učilnice skozi rekuperacijski sistem, in desnega, ki kot sveža sapica nežno pihne vanje skozi okna.

 

Namen tega zapisa seveda ni poglabljati plitke debate na družbenih omrežjih, ampak razložiti zgolj temeljne razlike med rekuperacijo in odpiranjem oken.

Ker postopek odpiranja oken in dobrobiti tega početja poznamo bolj kot ne vsi, se bomo tukaj na kratko posvetili rekuperaciji: bistvo rekuperacije je v spuščanju svežega zraka v prostor in odvajanju izrabljenega notranjega zraka iz prostora s pomočjo rekuperatorja — naprave, ki energijo porabljenega prostorskega zraka prenese na svež zunanji zrak, pri čemer med notranjim in zunanjim zrakom ne pride do stika. 

 

V prostor tako vstopi svež zrak, obogaten z energijo odpadnega zraka. Pozimi to pomeni, da se hladen zrak pred vstopom v prostor ogreje z energijo notranjega zraka, poleti pa se topel zrak ohladi. Zato so potrebe po dogrevanju ali hlajenju nižje, posledično pa so nižji tudi z njima povezani stroški. Vse to poteka neslišno, brez prepiha in s precejšnjimi energetskimi prihranki. Le ti so, v primerjavi z odpiranjem oken, tudi do 60%. Za razliko od navadnega zračenja z odpiranjem oken na ta način preprečimo tudi nastajanje kondenza, neprijetnega vonja in plesni, vdor zunanjega hrupa, hkrati pa rešimo tudi problem previsokih vrednosti zdravju nevarnega plina Radona, ki je v zadnjih letih bil deležen precejšnje pozornosti.

 

Verjamemo, da ni starša, ki ne bo privzdignil obrvi, ko bo moral napisati opravičilo otroku zaradi odsotnosti od pouka, ker mu pozimi curlja iz nosu in ga boli glava zaradi odprtih oken.

Milan KUSTER, u.d.i.g., direktor podjetja LUNOS Slovenija

- Povzeto iz odgovora podanega v časniku Večer, 31. 8. 2021. -

Prejeli smo tudi več pozitivnih komentarjev na naš strokoven odziv

" Spoštovani gospod Kuster!


Iskrene čestitke za vaš prispevek v Večeru (Pisma bralcev, 31. 8. 2021).


Govorjenje na pamet je postalo kar zvezda stalnica na našem političnem in drugem prostoru. Res imamo veliko (kvazi) strokovnjakov. O rekuperaciji že nekaj vem, saj bi jo želela vgraditi v dva prostora doma, a še nisem poslala povpraševanja (malo korona, malo finance). Ste pa sistem vgradili v tehnično učilnico na naši šoli in iz prve roke potrdim, da smo lažje dihali (ne vem, ali levi ali desni zrak).


Le tako naprej! "

Petra P. T., Vuzenica

" Spoštovani go. Kuster,


hvala za vaš odziv na klobasanje gospe poslanke. Kar zmrazilo me je ob njeni debati. Vaš odziv bi moral biti na prvih straneh vseh časopisov!!


Želim vam predvsem veliko zdravja, v upanju, da bo stroka v tej gnilobi še kaj veljala.


Iz srca "

Branka P.

Občutite svežino narave v svojem domu.

Aktualno