Prijeten dom za štiričlansko družino

Hiša v Lenartu: prijeten dom za štiričlansko družino

 

Mlajši par iz Lenarta, Ivana in Simon, sta kmalu po rojstvu sina spoznala, da želita svoj dom urediti v novi hiši, za otroke in zase. Na srečo sta imela možnost, da sezidata hišo na zemljišču njegovih staršev.

 

Ivana in Simon Bračko sta prej živela pri starših v mansardi. Potem pa se je njuna družina razširila in začela sta razmišljati o svoji hiši, o tem, da bi otroci imeli svoje sobe. Zidati sta začela aprila 2016, kar se je dalo sama in s pomočjo sorodnikov, in se za Miklavža istega leta že vselila. Sicer na objektu še ni bilo fasade, vendar so bili notranji prostori končani in opremljeni. Za pohištvo sta se odločala skupaj, Ivana je prispevala ideje, Simon pa je potem pohištvo iskal v trgovinah, se dogovarjal z mizarji in vse organiziral, med drugim tudi veliko kvadratno jedilno mizo, za katero brez težav postavijo osem stolov, saj se radi družijo in gostijo prijatelje.

 

Težave z vlago

 

Na začetku je bilo življenje v 140 kvadratih, kolikor meri hiša, sila prijetno in brezskrbno, a kot je značilno za novogradnje, ki zaradi doseganja čim manjših temperaturnih izgub zelo dobro tesnijo, so se po nekaj letih začele pojavljati prve težave – pretirana vlaga in slab zrak v prostorih. Rešitev so našli v prezračevalnem sistemu z rekuperacijo.

 

»V hiši je bil čisto drug zrak kot zunaj. Malo se je tudi že kazala vlaga. To se je videlo v vogalih, najbolj pa na oknih. Okna so bila vsako jutro mokra od spodaj. Tudi kopalnica je bila problem, sploh ko so se šla dekleta tuširati, takrat ogledala nekaj čas nisi mogel uporabljati,« pripoveduje Simon, Ivana pa doda, da so bile težave tudi v likalnici, saj sama zelo rada lika. »Verjetno sem ena izmed res redkih žensk, ampak rada likam. Zvečer, ko so otroci zaspali, sem jaz šla likat. Seveda sem si vrata malo priprla, da se ne bi ravno slišalo od likalnika, od kakšnega udarca in dejansko je bilo notri tako zatohlo od tiste pare, vroče. Po navadi sem kar po parih minutah morala iti malo ven, da sem se predihala, pa nazaj noter.«

Več o tem kako se je mlada družina spopadla z vlago s pomočjo sistema Lunos si preberite na sledeči povezavi.

(Vir: TV Ambienti)

Občutite svežino narave v svojem domu.

Aktualno