Lunos svetuje - Komu verjeti?

Prezračevanje in prezračevalni sistemi v času koronavirusa

Današnje objavljeno stališče NIJZ  (1.4.2020 -Moji kvadrati / stran 5)

Prezračevanje in prezračevalni sistemi v času koronavirusa


KOMU VERJETI?


Naši uporabniki so nas danes obvestili, da so v Večerovi prilogi Moji kvadrati (stran 5)  zasledili članek o pomembnosti prezračevanja bivalnih prostorov v času virusa, pod naslovom Pomembno je prezračevanje prostorov (sta).

PI Milan Kuster, u.d.i.g. – specialist za prezračevanje

V tem članku je najprej napisano, da NIJZ  priporoča prezračevanje z največjim pretokom zraka in da je tako prezračevanje zelo pomembno za omejitev širjenja virusa. Priporoča se stalno zračenje prostorov, tako skozi okna kot tudi mehansko (mehansko prezračevanje je prezračevalni sistem- op. avtorja).


Do tukaj vse lepo in prav…takšna priporočila smo uporabnikom prezračevalnih sistemov LUNOS pred kratkim poslali tudi mi.


V  nadaljevanju pa NIJZ opozarja, da obstaja možnost prenosa virusa tudi preko sistemov prezračevanja?! Še več – po navedbah inštituta je potrebno izklopiti rekuperacijske sisteme prezračevanja (z izjemo HVAC sistemov). Prav tako bi naj bilo  potrebno izklopiti tudi vse centralne in decentralne sisteme in naprave, ki izvajajo recirkulacijo zraka. To velja tudi za naprave s filtri, saj filtri ne zadržijo delcev virusa.


Tako nekonsistentne razlage že dolgo nisem  prebral. Najprej se priporoča  pojačano zračenje bivalnih prostorov z največjim možnim pretokom zraka – nato pa se prepove uporaba prezračevalnih sistemov, ki edini učinkovito poskrbijo za stalno zračenje prostorov (zračenje skozi okna je namreč občasno in ne stalno).  Za povrh pa  »strokovnjaki« iz NIJZ opozarjajo, da obstaja celo možnost prenosa okužbe preko sistemov za mehansko prezračevanje.


Ne želim izpodbijati mnenja NIJZ, se mi pa ob branju predmetnega članka poraja močen dvom v resničnost zapisanih trditev. Problem ni le v dejstvu, da si zapisane  trditve medsebojno nasprotujejo, temveč predvsem v dejstvu, da si običajen bralec iz zapisanega ne zmore ustvariti mnenja, kakšno ravnanje je pravilno.


Na nas je obrnilo veliko uporabnikov prezračevalnega sistema LUNOS, ki so zmedeni in nas sprašujejo kako naj ravnajo. Do danes smo vsem svetovali normalno uporabo sistema in jim dali na znanje, da prezračevalni sistem ni rešitev pred virusom, je pa rešitev za boljši zrak, ustrezno vrednost kisika, ustrezno zračno vlago itd., kar vse vpliva na kvaliteto bivanja in posledično na boljšo odpornost ljudi, ki bivajo v prezračenih prostorih.


Kot strokovnjak za prezračevanje, ki sem v stalnem stiku s kolegi iz branže prezračevanja širom po svetu, sem se odločil, da namesto svojega stališča tokrat objavim stališča nemških strokovnjakov, ki jih spoštujem. Definitivno do danes ni še nihče od njih omenil, da bi bil možen prenos virusa preko prezračevalnega sistema – prej obratno. Njihovo stališče je, da se virus ne prenaša po zraku temveč, da je virus mogoče dobiti le s kapljično okužbo.


V nadaljevanju lahko preberete izjave gospoda  Clausa Handel-a, predsednika FGK (združenje za prezračevanje bivalnih prostorov v Nemčiji), gospoda Günther Mertz-a, izvršnega direktorja BTGA (združenje za tehnično in gradbeno opremo) in gospoda prof. Stephan Ludwig-a, predstojnika virologije na Univerzitetni kliniki Münster.


 Na osnovi teh izjav pa si sami lahko ustvarite svoje mnenje in se tudi sami odločite komu verjeti.

  1. V času koronavirusa je pomembno, da je v bivalnih prostorih zračna  vlaga med 45 - 50%, zlasti pozimi. S tem se prepreči širjenje virusov. Prezračevalni sistemi sami po sebi ne morejo biti zaviralci virusov, saj vemo, da  poti okužbe temeljijo na kapljicah (Günther Mertz).
  2. Virus Corone se ne prenaša po zraku. Za okužbo je potrebno  biti v tesnem stiku z obolelim, saj poti okužbe temeljijo na kapljicah (prof. Stephan Ludwig )

Navkljub neljubi situaciji smo za vse informacije in dodatna vprašanja na voljo na elektronskem naslovu info@lunos.si ali na brezplačni tel. številki 080 73 13.


Vam in vašim najbližjim želimo čimveč zdravja in pazite nase.

Občutite svežino narave v svojem domu.

Aktualno