Lunos svetuje

PI Milan Kuster, u.d.i.g. – specialist za prezračevanje

Prezračevanje in prezračevalni sistemi v času koronavirusa

Zaradi varnostnih ukrepov, ki veljajo za preprečevanje širitve koronavirusa, smo bistveno več časa doma, v zaprtih prostorih. Zato je izjemno pomembno, da poskrbimo za sveži zrak. Tudi NIJZ priporoča pogosto zračenje prostorov in pri tem poudarja, da je za pravilno prezračenje potrebno ustvariti nekajminutni prepih.

Zračenje skozi okna:

Pravilno zračenje skozi okna v normalnih okoliščinah izvedemo tako, da  3x na dan odpremo vsa okna in stanovanje zračimo približno 5 minut. V času izrednih okoliščin, ko se v stanovanju  neprestano  nahaja večje število  oseb,  pa je potrebno prezračevanje izvajati 5x na dan po 5 minut. S takšnim ravnanjem bomo ohranjali ustrezno razmerje med kisikom in CO2 v zraku, relativna vlažnost pa ne bo pretirano narasla. Še posebej je pomembno, da tik pred spanjem prezračimo spalne prostore. Regeneracija telesa med nočnim počitkom je namreč zelo pomembna za ohranjanje imunskega sistema in jačanje odpornosti.


Prezračevanje s prezračevalnim sistemom:

Družinam, ki živijo v stanovanjih in hišah s prezračevalnim sistemom, oken ni potrebno odpirati. Kvaliteten prezračevalni sistem samodejno poskrbi za ustrezne izmenjave zraka,  količino pretokov pa prilagaja glede na kvaliteto zraka v bivalnem prostoru. Prezračevalni sistem LUNOS dodatno meri tudi vlago in temperaturo v vsakem prostoru (boljše izvedbe tudi vrednosti ppm delcev) in glede na izmerjene vrednosti poskrbi za optimalno kvaliteto zraka.


Vsi prezračevalni sistemi, tako decentralni sistem LUNOS kot tudi centralni prezračevalni sistemi različnih proizvajalcev, v bistvu opravljajo isto funkcijo – poskrbijo da dihamo svež in prefiltriran zrak, brez odvečne vlage, mikroorganizmov in drugih onesnaževalcev v zraku.  V času koronavirusa priporočamo, da se pri centralnih prezračevalnih sistemih jakost delovanja poveča za cca 15 %, saj centralni sistemi ne zmorejo avtomatsko prilagajati delovanja po posameznih sobah. Pri  decentralnem prezračevalnem sistemu  LUNOS  pa lahko delovanje prepustite avtomatskemu krmiljenju in ni potrebe, da bi manualno povečevali jakost delovanja. 


Svetujemo, da se v času koronavirusa filtri čistijo bistveno bolj pogosto kot običajno. Pri centralnem prezračevalnem sistemu priporočamo menjavo filtra na 2-3 mesece, pri prezračevalnem sistemu LUNOS pa svojim strankam svetujemo, da filtre operejo pod tekočo vodo vsak mesec, še bolje na 14 dni. S tem majhnim posegom bomo resnično poskrbeli za svežino v našem domu.

Navkljub neljubi situaciji smo za vse informacije in dodatna vprašanja na voljo na elektronskem naslovu info@lunos.si ali na brezplačni tel. številki 080 73 13.


Vam in vašim najbližjim želimo čimveč zdravja in pazite nase.

Občutite svežino narave v svojem domu.

Aktualno


Prejeli smo prestižno nagrado EBA 2020

Prejeli smo prestižno nagrado EBA 2020

Leave review
V Oxfordu je 15.12.2020 potekala podelitev nagrad EBA (Europe Business Asse...
Preberi več
Pony kolesa za 10 srečnih nagrajencev

Pony kolesa za 10 srečnih nagrajencev

Leave review
Mineva 10 let, odkar smo na slovenski trg pripeljali inovativne, učinkovite...
Preberi več
Prijeten dom za štiričlansko družino

Prijeten dom za štiričlansko družino

Leave review
Mlajši par iz Lenarta, Ivana in Simon, sta kmalu po rojstvu sina spoznala, ...
Preberi več
Jesen brez plesni

Jesen brez plesni

Leave review
Prihaja letni čas, ko bo nevarnost plesni največja. Zato smo za vas priprav...
Preberi več
Priporočila za poletne mesece

Priporočila za poletne mesece

Leave review
Priporočila za uporabo rekuperacijskega prezračevalnega sistema Lunos v pol...
Preberi več
Fasadni element LUNOtherm-s AKCIJA

Fasadni element LUNOtherm-s AKCIJA

Leave review
Ob nakupu LUNOS e2 sistema vam kot darilo PODARIMO fasadni element LUNOther...
Preberi več